Anýzový estragon (Artemisia drancunculus ´Vienco´) - NOVINKA JARO 2021

kliknutím zvětšíte
Anýzový estragon (Artemisia drancunculus ´Vienco´) - NOVINKA JARO 2021
ks
Můžete mít již 3.3.2021  
Balík do domu - Česká republika 3.3.2021
Balík do domu - SLOVENSKO3.3.2021
Osobní odběr3.3.2021
Cena s DPH : 62,- Kč
Cena bez DPH : 54,- Kč
DPH:15 %
Zobrazit všechny kategorie, ve kterých se položka nachází
Anýzový estragon - je novinkou mezi estragony.

Estragony, zvláště ten francouzský jsou známé a nepostradatelné bylinky francouzské kuchyně. Francouzský estragon má vůni jemnou až prchavou. Naopak ´Vienco´anýzový estragon voní po anýzu či fenyklu. Má tak příjemnou nasládlou chuť.  Použití má stejné jako francouzský druh - avšak nám vznikne produkt s lehce nasládlou vůní - což u marinád, horčic nebo dresingů je jistě obohacující. 

Estragon prospívá na slunečném stanovišti, kde díky slunci dosáhne nejvyšší obsah aromatických látek. Zasadíme jej do sušší propustné hlinito - písčité zemině. Estragon je u nás plně mrazuvzdorný do - 28°C. Námi nabízený estragon je rozmnožen vegetativně, což zaručuje kvalitu a pravost kultivaru, včetně jeho mimořádného aroma.

Pelyněk kozalec, neboli estragon (Artemisia drancunculus) vytváří keře 80 – 120 cm vysoké, listy čárkovité, svěže zelené. Je jednou z nejvíce používaných bylinek ve francouzské a arménské kuchyni. Hořko – sladká, anýzovo – lékořicová chuť listů je využívána ve známé dijónské hořčici, připravuje se z nich omáčka Béarnaise na chřest a vejce, nakládají se do octa. Estragon má dvě formy, tzv. ruský a francouzský pelyněk. Na první pohled se zdají být obě rostliny identické, ale rozdíl je právě v typické vůni a chuti listů. Ruský pelyněk je přírodní, divoce rostoucí druh, někdy oddělován jako A. dracunculoides, velmi dobře se rozmnožuje semenem, ale jeho aroma je minimální. Šlechtěním vznikla aromatická forma „francouzský pelyněk“ , která je však sterilní, nevytváří semena a rozmnožuje se pouze vegetativně, tedy řízkováním nebo dělením trsů.

Používají se listy v čerstvém i sušeném stavu. Je neodmyslitelnou přísadou do známé dijonské hořčice a omáčky Béarnaise, která se používá na vejce a chřest. Čerstvé listy se používají k přípravě kuřete na estragonu, omelet, pokrmů z hub, holandské majonézy, estragonového másla, do salátů, polévek a zálivek. Známý je také estragonový ocet. Čerstvé lístky se přidávají do pokrmů těsně před dovařením, protože aromatické látky se uvolňují během několika minut.

Váš dotaz Anýzový estragon (Artemisia drancunculus ´Vienco´) - NOVINKA JARO 2021

Vaše jméno, příjmení, firma:*
Váš email:*
Váš telefon:*
Váš dotaz:*
opiště kód:* antispam
     Více informací

Pošlete odkaz svému známénu

Vaše jméno
Váš email
Email Vašeho známého
Opište kód z obrázku antispam
Copyright © www.zivebylinky.cz, provozováno na systému tvorba e-shopu a pronájem e-shopu Shop5.cz

© www.zivebylinky.cz

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace