Cena s DPH: | 95 Kč |
DPH: | 12 % |
Rod Thymus je nesmírně bohatý na mnohé druhy, většina se vyskytuje volně v přírodě po celém světě.
Suchá a vyprahlá španělská nebo portugalská krajina ukrývá i méně známé skvosty - třeba tento silně vonící tymián Thymus mastichina. Krom těchto krajin se volně vyskytuje třeba v Maroku nebo Egyptě, kde je naopak velmi známý pro vykuřování prostor, jako součást bylinných čajových směsí nebo orientálního koření. V těchto krajinách je tzv. egyptské kadidlo, které obsahuje tento tymián důležitým obřadním prvkem.
Mastix je druh pryskyřice, která se získává z keře Řečíku lentišku - Pistacia lentiscus. Stejnou vůni má i tento tymián. Proto nese neoficiálně název mastix tymián.
Pěstování: Jako ostatní tymiány je neto mastix tymián v našich podmínkách mrazuodolný. Avšak musíme zajistit slunný záhon, suchou a chudou půdu s obsahem kamínků, štěrku. Především v zimě, nesmí se na záhonu zdržovat voda, proto je důležitá drenáž, aby přebytečná voda rychle odtekla. Při větších mrazech a ve vyšších polohách můžete rostliny zakrýt chvojím. Na jaře se tymiány sestříhnou, aby si zachovali kompaktní tvar.
Mastix tymián zaujme nevšedními květy - které jsou jiné než u ostatních tymiánů. Shlukují se v kulatých huňatých květenstvích bílé barvy.
Rostlina nádherně omamně voní jako silná pryskyřice či onen mastix. Tento tymián jistě obohatí bylinkové sbírky každého milovníka bylinek.
Všeobecně o tymiánu:
Rod Thymus obsahuje dle některých zdrojů 40 – 50 druhů, dle jiných až 400 druhů, kdy je započítáno i značné množství kříženců. Největší druhovou rozmanitost lze nalézt ve Středomoří, ale tymiány a mateřídoušky jsou rozšířeny v celé Evropě, severní Africe a Americe, Asii.
Stejně jako jiné byliny, tak i zde zejména mateřídoušku provází dlouhá historie jejího používání a je opředena mnoha pověrami. Rodové jméno Thymus je odvozeno od řeckého slova „thumos“ ( vůně) , nebo „thymos“ ( odvaha). Staří Egypťané používali mateřídoušku k balzamování zesnulých, římští vojáci se koupali ve vodě s mateřídouškou, aby získali odvahu a sílu. Mateřídouška byla první rostlinou uvedenou na středověkém seznamu posvátných magických bylin. Byla používána do kadidla na vykuřování, připravoval se z ní posilující nápoj. Mateřídouška i tymián nabízí díky své druhové různorodosti nejen užitek, ale také působí velmi dekorativně v zahradních výsadbách, skalkách, bylinkových záhonech nebo nádobách. Zvlášte mezi mateřídouškami můžeme nalézt druhy a kultivary, které jsou půdopokryvné (pouze 5 cm vysoké kompaktní polštáře), jiné vytvářejí kompaktní keříky vysoké 15 – 20 cm, výjimkou není ani pestré zbarvení listů, tzv. panašování, jež vytváří zajímavý barevný kontrast ve výsadbách. Na jaře až začátkem léta se pak můžeme těšit z velkého množství drobných medonosných květů, které mnohdy dokáží překrýt samotnou rostlinu. Jejich barva je dle kultivaru bílá, odstíny růžové až po purpurovou.
Pokud zatoužíme pěstovat tymián nebo mateřídoušku, musíme vzít na vědomí, že vyžadují slunné stanoviště a na živiny spíše chudou, sušší, hlinito – písčitou zeminu. Neprospívají v půdách těžkých, sléhavých a vlhkých. Nemáme-li na zahradě vhodné půdní podmínky, můžeme je před výsadbou upravit vytvořením drenážní vrstvy z kamínků pod rostlinou a přidáním písku do substrátu.
Po odkvětu je vhodné provést zpětný řez (u keříkově rostoucích druhů) a zakrátit výhony na třetinu délky. Podpoří se tak rozvětvení a pěkný kompaktní vzrůst. Všechny druhy rodu Thymus jsou v našich podmínkách plně mrazuvzdorné.
Použití:
Tymián patří mezi nejstarší užitkové rostliny a první údaje o jeho pěstování pochází z období kolem roku 3000 př. n. l. Již staří Řekové znali antiseptické účinky thymolu, který je obsažen v silici z tymiánu. Thymol je dodnes používán ve farmaceutickém průmyslu, kde je přidáván do ústních vod, kloktadel či zubních past.
Mnohem známější je však použití tymiánu k dochucení pokrmů, kdy je zejména v evropské kuchyni takřka nepostradatelným kořením. Středomořská jídla by se bez tymiánu obešla pouze stěží, obsahuje jej proslulý „bouquet garni“ (svazek různých druhů koření). Tymiánem se ochucují např. polévky, omáčky, pomazánky, všechny druhy masa, zelenina, sýry, olivy, pečivo. Zajímavostí je, že tymián neztrácí delším vařením aroma a chuť, jako je tomu u většiny bylinek. Zvláště mateřídouška citronová je vhodná k přípravě chutného čaje, polévek, smetanových omáček, sladkých pokrmů a ryb. Listy lze dochutit sýry nebo vařené brambory.
Velikost dodávané rostliny: květnáč pr.9cm, výška 10-20 cm v závislosti na prodejním období.