Cena s DPH: | 65 Kč |
DPH: | 12 % |
Thajská divoká máta patří k silnějším druhům mát. Obsahuje nejen mentol, ale i jiné nasládlé esenciální oleje připomínající koření anýze či fenyklu. V tomto jsou typické asisjké bylinky, lehce štiplavé a nasládlé. Vyskytuje se ve volné přírodě, kde ji tamní obyvatelé sbírají pro použití v kuchyni.
Bez této máty se neobejde mnoho pokrmů, především thajské polévky (Tom yum, Tom kha…) nudle Pad thai. Thajská máta je téměř vždy součástí tzv. „bylinkového koše“, který dostanete k většině pokrmů připravovaných, jak na ulici (street food), tak v restauracích nebo v tradiční domácí kuchyni ve Vietnamu či Thajsku.
„Bylinkový koš“ který dostanete k asisjkému jídlu obsahuje směs trhaných listů. Téměř vždy v něm bude asijská bazalka, thajská nebo japonská máta (obě velmi intenzivní), perila, koriandr.
Košík trhaných bylin dostanete ke grilovanému vepřovému, k rýžovým palačinkám, hovězímu masu, ke všem závitkům nebo v naplněných bagetách.
Kdo by neznal mátu. Ta snad nesmí chybět v žádném bylinkovém záhoně. Patří k našim nejznámějším léčivkám. Najdeme ji v zahradách i volné přírodě po celém světě. Je to mrazuvzdorná bylinná trvalka. Dorůstá do výšky 20 – 50 cm, kvete v létě v květenstvích ve tvaru klasu. Všechny uváděné druhy vyžadují slunné stanoviště či polostín a humózní půdu, jsou mrazuvzdorné do - 28 stupňů.
Hlavní složkou, kterou máta obsahuje je mentol.
Využití máty v kuchyni:
Silně aromatické máty dobře chutnají v moučnících a nápojích. Skvěle poslouží k ozdobení pokrmů. Můžeme mátu používat do letních nápojů, k výrobě mátového sirupu, k sušení pro mátové čaje apod.
Velikost dodávané rostliny: květináč průměr 9 cm, výška při dodání cca 10-20cm (v závislosti na dodávaném období).