Bobkový list je používaný zejména jako koření, svůj původ má v Malé Asii. Dnes je vavřín pěstován v celém Středomoří. Jedním z největších producentů je Turecko.
Bobkový list je velmi známé koření a známe jej především v sušené formě. S úspěchem můžeme rostlinu pěstovat také my, ovšem jako přenosnou. Dopřejeme jí dostatečně velký květináč, propustný substrát a slunečné stanoviště. Vavřín musíme ze stanoviště sklidit při prvním poklesu teplot - cca. polovina října, na přezimování mu stačí chladná nevytápěná světlá místnost s min. 5°C. Pokud přenášíme oleandry, rozmarýny, tak s vavřínem je to obdobné.
V kuchyni je hojně používán do smetanových omáček, voňavých polévek, kyselých jídel, při nakládání masa, okurek nebo hub, pečení masa a zvláště zvěřiny. Využívá se také k přípravě marinád.
Velikost dodávané rostliny: květináč průměr 11 - 13 cm, výška při dodání cca 15-25 cm (v závislosti na dodávaném období).