Izraelská horská bylinka (Micromeria fruticosa)

kliknutím zvětšíte
Izraelská horská bylinka (Micromeria fruticosa)
ks
Můžete mít již 12.12.2022  
Balík do domu - Česká republika 12.12.2022
Balík do domu - SLOVENSKO12.12.2022
Osobní odběr12.12.2022
Cena s DPH : 71,- Kč
Cena bez DPH : 62,- Kč
DPH:15 %
Sleva celkem:10 %
Původní cena s DPH:79,- Kč
Původní cena bez DPH:69,- Kč
Zobrazit všechny kategorie, ve kterých se položka nachází
Součást Zatar kořenící směsi. Vzácná bylinka z Izraelských hor, kde roste jako endemit.

Izraelská horská bylinka – jako první v Česku vám v našem zahradnictví pěstujeme tento skvost z Izraele. Její botanický název je Micromeria fruticosa a český název doposud nemá. Jedná se o endemit rostoucí pouze v horách Svaté Země – Izraele a nikde jinde na světě. Je to vzácné koření a součást kořenící směsi ZATAR (směs koření – viz níže).

Jedná se o malý silně vonný keřík se šedozelenými lístky. Keřík hojně vykvétá bílými vonnými květy a je medonosný.  Tato izraelská bylinka je velká asi 60 cm v době květu, kdy tvoří krásné trsy obsypané záplavou květů.  Vůně se nedá přesně popsat, jedná se o kombinaci jablek, máty, majoránky. Izraelci vůni přirovnávají ke květům datlovníku, ze kterého se vyrábí také datlový med – specialita ze Svaté Země.  

V izraelských horských oblastech ji sbírají beduíni, kteří ji prodávají na trzích nebo míchají do kořenících směsí.

V židovské kultuře se používá k dochucování jehněčího masa. Je součástí koření do humusu. (pomazánka z cizrny a tahini pasty kterou denně izraelci snídají)

Pěstování:  Izraelskou horskou bylinku v našich podmínkách pěstujeme jako přenosnou rostlinu. Od jara do října ji můžeme letnit na plném slunci. V zimě odneseme do světlé a chladné místnosti. Stačí jí teplota okolo 10°C kde při mírné zálivce přezimuje.  Na jaře jí zakrátíme výhony až o 2/3, krásně nám obrazí.  Substrát by měl být propustný hlinitopísčitý.  

Zatar – je směs koření používané v Izraeli, Jordánsku a Blízkém Východě. Má přísně střežené složení. Obsahuje krom této bylinky třeba pistácii, kurkumu, majoránku, yzop, kardamon, fenykl, sezam a spoustu dalšího v různém poměru. Směs se drtí a smíchá s olivovým olejem. Skvělý dip se používá k masu, dušené zelenině, k topinkám, namáčí se do něj pita chléb.  

Potřebujete poradit ? Izraelská horská bylinka (Micromeria fruticosa)

Vaše jméno, příjmení, firma
Váš email
Váš telefon
Váš dotaz
     Více informací




Pošlete odkaz svému známénu

Vaše jméno
Váš email
Email Vašeho známého
Opište kód z obrázku antispam

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace