Cena s DPH: | 109 Kč |
DPH: | 12 % |
Puškvorec (Acorus) je rostlina vlhkomilná až mokřadní - vodní a aromatická s nápadnými oddenky a mečovitými listy. V ČR se lze setkat se zdomácnělým p. obecným (A. calamus).
Puškvorec obecný byl již znám indickým lékařům už ve starověku a jako zboží ho do Evropy dováželi Řekům a Římanům arabští a féničtí kupci. Rostliny puškvorce objevili vlastně vojáci Alexandra Velikého při výpravě do Indie. První sušenou rostlinu puškvorce pro střední Evropu objevil v 16. století Mattioli, který ji získal od německého vyslance u dvora v Cařihradu a brzy poté vídeňský botanik Clusius vypěstoval živé oddenky, jež rozmnožil a rozeslal do mnoha botanických zahrad. Puškvorec se pak rychle rozšířil, takže dnes roste po celé Evropě včetně Britských ostrovů, ale i v atlantické části Severní Ameriky. Roste u pomalu tekoucích nebo stojatých vod, v bažinách nebo vlhkých příkopech. První zprávy o jeho pěstování jsou z Polska, kam jej s sebou ve 13. století přinesli Tataři, dále se však tehdy nerozšířil. (zdroj: wikiwpedia)
Používá se hlavně jako koření. Nejkvalitnější koření se připraví z oddenků rostlin starých 2 - 3 roky. Nasbírané oddenky se zbaví kořenů a suší za nezvýšené teploty buď přímo, nebo oloupané a podélně rozříznuté. Neloupané jsou podstatně aromatičtější. Jako koření se užívá zpravidla rozemletý na prášek, který příjemně a velmi pronikavě voní a hořce chutná.
Puškvorec je tradičním kořením sladkých pokrmů a kompotů indické a islámské kuchyně. V Anglii a Americe býval kdysi kandován. Ze zcela mladých listových výhonků je možno připravit chuť povzbuzující salát. Největší množství puškvorce se však spotřebuje na přípravu žaludečních likérů.
Velikost dodávané rostliny: květináč průměr 11 cm, výška při dodání cca 10-20cm (v závislosti na dodávaném období).