Balík do domu - Česká republika | 10.3.2021 |
Balík do domu - SLOVENSKO | 10.3.2021 |
Osobní odběr | 10.3.2021 |
Cena s DPH : | 59,- Kč |
Cena bez DPH : | 51,- Kč |
DPH: | 15 % |
Dovozem z celého světa se do Evropy dostávají bylinky o kterých jsme neměli ani tušení. Jednou z nich je z Japonska přivezená bylinka - Persicaria hydropiper - japonský vodní pepř. Velmi oblíbená v Japonsku, ale i Thajsku, Laosu, Myanmarsku. Lístky má hnědozelené barvy s intenzivním pepřovým aroma.
Japonský vodní pepř je velmi ostrá pepřovitá bylinka, která v japonské kuchyni má své přední místo. Především do sushi, sashmimi nebo tempury.
Pěstování: Japonský vodní pepř v našich podmínkách nepřezimuje. Proto jej pěstujeme jako přenosnou rostlinu. Vytváří pěkné keříky, vysoké okolo 40 cm. Prospívá v humózní půdě na slunečném i polostinném stanovišti. Od jara do podzimu ji lze pěstovat v květináči na zahradě, na zimu ji přeneseme do bytu nebo zimní zahrady.
Použití:
V japonské kuchyni do sushi, sashimi, tempura (japonská smažená zelenina) v čerstvém stavu. Také do pikantních salátů. Japonský vodní pepř můžeme i nasušit a nadrtit jako sypké pikanntí koření a používat v zimě. Můžeme dochutit jakékoliv dušené maso, které připravujeme na japonský způsob. Výborně se snoubí s bílým masem, krůtím nebo kuřecím, které dostává hned jiný charakter.
Může se také nakrájet na chleba s máslem. Použijeme ho do rýžových pokrmů nasekané jako "naši petželku". Rybí maso ať už v sushi nebo připravované klasicky v troubě s japonským pepřem je typickým příkladem k použití. Japonský vodní pepř při dušení či pečení používáme až před dokončením pokrmu, protože vařením ztrácí aroma.