Cena s DPH: | 88 Kč |
DPH: | 12 % |
Bazalku ´BurgundyBall´vyšlechtili francouzští šlechtielé křížením vytrvalých keřovitých bazalek.
Keřovité bazalky mají výrazné kořenité aroma, silnější než bazalky ze Středomoří, které známe nejvíce jako typické koření jižních států. Tato bazalka má silnou kořenitou orientální vůni spojenou s vůní bobulových plodů, zvláště černého rybízu a malin. Vůně je velmi podobná burgundským odrůdám červených vín.
Tato bazalka nachází široké uplatnění v současné moderní gastronomii. Atraktivní je nejen zmiňovanou vůní, ale i vzhledem - má tmavě vínověhnědé lístky a zářivě růžové květy, které jsou samozřejmě také jedlé a výborně vypadají na talíři.
Nabízí se nejen použití v čerstvém stavu, ale i nakládaná ve vinném octu či oleji. Fantastické jsou bazalkové sósy či přelivy na grilovaném masíčku.
Keřovité bazalky mají robustní růst, dokáže narůst až do výšky 50 cm.
V našich podmínkách ji musíme pěstovat jako přenosnou rostlinu, v nádobách dorůstá nižší velikosti, než ve volné půdě - cca 50 cm. Při nočních teplotách nižších než 15°C ji přestěhujeme do krytého prostoru (chodba, veranda), kde nám přezimuje. Stačí jí světlo a teplota kolem 18-20°C. Dbáme na mírnou zálivku během zimy. Naopak v létě jí dopřejeme bohatou zálivku s dostatkem živin, které nám zajistí bezproblémové přezimovanání. Použít můžeme jakékoliv organické hnojivo (hoštické na bylinky, hovězí trus apod.)Na dno je vhodná drenáž, zeminu volíme propustnou. Zaštipováním podpoříte dobré rozvětvení a kompaktnost rostliny.
Její největší výhodou je, že pokud je správně pěstována, můžete si na jejích aromatických listech pochutnávat několik roků a to dokonce i v zimě. Bazalka je nepostradatelná ingredience v kuchyních celého Středomoří. Bazalka je také mnohdy označována za „ královnu bylin“, jelikož jméno je odvozeno z řeckého slova „ basileus“, neboli král. Po určité období však byla považována za ďábelskou bylinu, protože její název byl zaměněn za latinské „basiliscus“ , bazilišek.
Pozoruhodné je, kolik tradic a pověr je spjato s touto aromatickou bylinkou. Větvičky bazalky byly nalezeny v egyptských pyramidách. Bazalka údajně rostla na hrobě Ježíše Krista a v Řecku přinášely ženy její výhonky do kostela na svátek svatého Basilea ( Nový rok). V muslimských a hinduistických zemích jsou sazenice vysazovány na hroby.Byla symbolem věrné lásky a přátelství. V Indii má dodnes mimořádný význam bazalka posvátná nebo také „ tulsi“ ( O. sanctum), která je zde nejsvatější bylinou hinduismu, pěstovanou již po 3000 let.
Použití:
Bazalka patří mezi medonosné rostliny a její květy jsou také jedlé. Použití voňavé a chuťově výrazné bazalky v kuchyni vychází zejména z tradičních pokrmů připravovaných v Itálii, Francii, Thajsku a Indii. Nejchutnější jsou čerstvě sklizené listy, které lze také naložit do olivového oleje nebo je blanšírovat a zmrazit. Aby neztratily typické aroma, přidávají se do pokrmu těsně před dovařením. Sušením listy ztrácejí značnou část silic. Kromě známého „pesta“, je bazalka ideální na zeleninové saláty, pizzu, špagety, polévky, různé druhy masa, sýry atd.
Velikost dodávané rostliny: květináč průměr 9 cm, výška při dodání cca 10-20cm (v závislosti na dodávaném období).