Peruánská Oka (Oxalis tuberosa) - NOVINKA JARO 2018

Tisíce let známá hlíznatá zelenina pro jihoameričany, pro nás zatím zcela neznámá. Oka,Oca nebo-li Oxalis je název pro jedlé hlízky, ...

zivebylinky.cz

Peruánská Oka (Oxalis tuberosa) - NOVINKA JARO 2018

kliknutím zvětšíte
Peruánská Oka (Oxalis tuberosa) - NOVINKA JARO 2018
Peruánská Oka (Oxalis tuberosa) - NOVINKA JARO 2018 Peruánská Oka (Oxalis tuberosa) - NOVINKA JARO 2018 Peruánská Oka (Oxalis tuberosa) - NOVINKA JARO 2018 Peruánská Oka (Oxalis tuberosa) - NOVINKA JARO 2018 Peruánská Oka (Oxalis tuberosa) - NOVINKA JARO 2018 Peruánská Oka (Oxalis tuberosa) - NOVINKA JARO 2018
ks
Cena s DPH : 78,- CZK
Cena bez DPH : 68,- CZK
DPH:15 %
Zobrazit všechny kategorie, ve kterých se položka nachází
Tisíce let známá hlíznatá zelenina pro jihoameričany, pro nás zatím zcela neznámá.

 

Oka,Oca nebo-li Oxalis je název pro jedlé hlízky, které domorodci v Andách tisíce let pěstují a konzumují.  V Andách roste až do výšky nad 4 000 m.n.m. V současné době je vyšlechtěno několik desítek odrůd, které se liší barvou hlíz ( bílé, žluté, červené, oranžové, tyto barvy hlízek se ale při vaření ztrácí ) a výnosností.

Hlízky Oky mají podobné složení jako brambory, ale obsahují méně kalorií a obsahují více vitamínů A, B, C a mikroprvky jako železo, vápník, zinek a fosfor.

Oxalis, Oka obsahuje kyselinu šťavelovou, takže hlízky i jedlé výhonky mají nakyslou chuť, hlízky ji po sklizni postupně ztrácejí. Jedlé čerstvé výhonky lze používat na ozdobu pokrmů, nebo je přidávat do salátů.  

 

Rostlinu Oky konzumujeme celou, tedy hlízky, stonky, listy i květy, čersvé nebo vařené. Pokud hlízky hned po sklizni vystavíme na několik dní slunci, necháme je mírně zaschnout, kyselost se ztrácí a zvyšuje se obsah sacharózy. Hlízky můžeme jíst syrové bez tepelné úpravy, nebo vařené jako brambory a podávané jako přílohu. V Peru, Chile či Argentině lze běžně na trhu koupit marmeládu z Oky nebo různé dresinky. 

 

V našem zahradnictví pěstujeme Oku v květináčích jako sazenice, které v druhé polovině května (až pominou sebemenší noční mrazíky) vysázíte Oku na stanoviště. Hlízky Oky se vytváří na podzim!  Není dobré vrtat do zěme v létě a hledat hlízky, rostlině tím neprospějete. 

 

Pěstování ve volné půdě přináší větší výnosy - z jedné sazenice až 1 kg šťavnatých hlízek. Pokud nemáme možnost volné půdy, sazenici vysadíme do velkého květináče. Zde je množství hlízek nižší cca 0,5 - 0,7 kg. Sazenice vysazujeme ve sponu cca 30 x 30 cm. Zemina by měla být výživná, propustná. V době letního nedostatku srážek, pokud je půda sušší nezapomeneme na zálivku. Výhonky dorůstají výšky přibližně 45 cm, v létě na jejich vrcholech vykvétají žluté květy. Sklizeň provádíme na podzim, až po prvních mrazících, které spálí nadzemní zelenou část. Poté rycími vidlemi dobýváme hlízky. Hlízky nesmí zmrznout!  Sklizeň provedeme před silnými mrazy. 

Pokud hlízky nezkonzumujeme ihned, uskladníme je ve vlhkém písku s teplotou okolo 5°C pro další potřebu v zimě nebo uschováme jako sadbu hlízek pro další jaro.  

Oka je teplomilná zelenina, k dispozici až od poloviny května - po zmrzlých v našem zahradnictví. Pokud jej tedy objednáte, budou až po 15. květnu. Nedá se to uspíšit, tak prosím na to pamatujte. (pokud budete chtít i jiné bylinky dřív, doporučujeme dvě objednávky anebo počkat na kompletní zásilku). 

Váš dotaz Peruánská Oka (Oxalis tuberosa) - NOVINKA JARO 2018

Vaše jméno, příjmení, firma:*
Váš email:*
Váš telefon:*
Váš dotaz:*
opiště kód:* antispam
     Více informací

Pošlete odkaz svému známénu

Vaše jméno
Váš email
Email Vašeho známého
Opište kód z obrázku antispam
Copyright © www.zivebylinky.cz, provozováno na systému tvorba e-shopu a pronájem e-shopu Shop5.cz

© www.zivebylinky.cz

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace