Trpasličí Tamarillo - rajčenka (Cyphomandra abutiloides)

Zvláštní rostlina z jihoamerické rostlinné říše plodící malé chutné plody podobné mini rajčátkům. Tamarillo nebo také český název ...

zivebylinky.cz

Trpasličí Tamarillo - rajčenka (Cyphomandra abutiloides)

kliknutím zvětšíte
Trpasličí Tamarillo - rajčenka (Cyphomandra abutiloides)
Trpasličí Tamarillo - rajčenka (Cyphomandra abutiloides) Trpasličí Tamarillo - rajčenka (Cyphomandra abutiloides) Trpasličí Tamarillo - rajčenka (Cyphomandra abutiloides)
Cena s DPH : 89,- Kč
Cena bez DPH : 77,- Kč
DPH:15 %
Zvláštní rostlina z jihoamerické rostlinné říše plodící malé chutné plody podobné mini rajčátkům.

Tamarillo nebo také český název rajčenka je bylina plodící zvláštní plody. Říká se jí také francouzské či stromové rajče. Svou domovinu má v peruánských Andách. Roste především v Jižní Americe – v Kolumbii a Brazílii, na Novém Zélandě, v Keni, Kalifornii, Indii, Jihoafrické republice i na Srí Lance. 

Plody tamarilla jsou oválné široce vřetenovité bobule, zašpičatělé na obou koncích. Dorůstají až do velikosti 9 centimetrů. Existují odrůdy s červenými a žlutými plody. Dužina je masitá a šťavnatá a obsahuje drobná semínka. Slupka plodů tamarilla je hladká a pevná. Plod skutečně připomíná malé odrůdy rajčata, a to jak svou vnější, tak i vnitřní podobou.

Tamarillo je stálezelený stromek (keř), který dorůstá výšky 3 až 4 metrů. Rostlina kvete po celý rok, a to i během dozrávání plodů. Květy připomínají květy brambor, jsou bělorůžové barvy a moc příjemně voní.  Tamarillo vysazujeme do větší nádoby, abychom mohli rostlinu přenést k zimování do krytých prostor, v našich podmínkách není mrazuodolné.

A jak chutná?

Dužina plodů má tmavě oranžovou barvu a rosolovitou konzistenci. Semínka s plochým tvarem a nevelkou tvrdostí lze lehce strávit.  V zemích, kde se tamarillo pěstuje, se přidává k pálivým přísadám nebo jako obloha ke studeným pokrmům, společně se sýrem, pepřem a na opečeném chlebu. Můžeme jej také dusit stejně jako rajčata. V Kolumbii se z něj připravuje osvěžující šťáva nebo koktejl, plody se macerují nebo rozmixují s vodou či mlékem. Na Novém Zélandu se používá jako zelenina na saláty a slaná vařená jídla nebo se přidává do dezertů.

Váš dotaz Trpasličí Tamarillo - rajčenka (Cyphomandra abutiloides)

Vaše jméno, příjmení, firma:*
Váš email:*
Váš telefon:*
Váš dotaz:*
opiště kód:* antispam
     Více informací

Pošlete odkaz svému známénu

Vaše jméno
Váš email
Email Vašeho známého
Opište kód z obrázku antispam
Copyright © www.zivebylinky.cz, provozováno na systému tvorba e-shopu a pronájem e-shopu Shop5.cz

© www.zivebylinky.cz

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace