Rakytník řešetlákový AROMAT (Hippophae rhamnoides ´Aromat´) - NOVINKA 2017

Naše rakytníky jsou silné dvouleté zdravé sazenice s výškou 30-40 cm. Nejedná se o mladé zakořeněné řízky. Odrůda AROMAT – střední ...

zivebylinky.cz

Rakytník řešetlákový AROMAT (Hippophae rhamnoides ´Aromat´) - NOVINKA 2017

kliknutím zvětšíte
Rakytník řešetlákový AROMAT (Hippophae rhamnoides ´Aromat´) - NOVINKA 2017
ks
Cena s DPH : 119,- CZK
Cena bez DPH : 103,- CZK
DPH:15 %
Zobrazit všechny kategorie, ve kterých se položka nachází
Naše rakytníky jsou silné dvouleté zdravé sazenice s výškou 30-40 cm. Nejedná se o mladé zakořeněné řízky.

Odrůda AROMAT – střední vzrůst, dobře snáší sklizeň ořezem větví. Plody jsou svítivě červené, lesklé, oválné. Zrají už začátkem srpna. Mají vysoký obsah karotenoidů. Na 100 g / 18 mg, vitaminu C - 152 mg. Starší keř dosahuje výnosu cca 16kg. 

Rakytník řešetlákový – Hippophae rhamnoides je také nazývaný superpotravinou nebo rostlinou budoucnosti.

Je větvený keř, který dorůstá od 2-5 m. Větve jsou trnité a listy rakytníku jsou stříbřitě-zelené. Rakytník je rostlina dvoudomá,tzn. k tomu aby plodil je zapotřebí samičí a samčí rostliny, jeden samec opylí až 10 samičích rostlin. Nezapomeňte si koupit samce rakytníku!

Tedy můžete mít několik odrůd samičích rostlin a jednoho samce. 

Plod rakytníku je kulovitá, nebo vejcovitá peckovice až 1 cm dlouhá,žluté oranžové až červené barvy s dužinou kyselou a nahořklou nebo nasládlou. Rakytníkové keře začnou plodit nejpozději třetím rokem po výsadbě. Naše rakytníky jsou dvouleté silné sazenice s výškou 30-40 cm.

Není snad rostliny o které by se hovořilo tak jako o rakytníku. Je to zcela unikátní rostlina s vysokým obsahem biologicky aktivních látek. Léčivé látky obsahuje celá rostlina – plody, listy i kůra. 
Plody rakytníku se konzumují čerstvé i sušené, můžeme vyrábět džemy, štávy, sirupy. Na zimu si je můžeme nasušit jako rozinky a používat všude tam, kde rozinky. Už jedna jediná bobulka za den pokrývá množství vitamínu C pro dospělého člověka.

Rakytník je v Rusku nazýván "sibiřským zázrakem" nebo "citroníkem severu". V bývalém Sovětském svazu byl dokonce z důvodů velkovýroby šlechtěn, takže zde vzniklo i několik dalších odrůd. 

Slovo Hippophae má původ ve staré řečtině a v překladu znamená třpytící se kůň. Staří Řekové prý totiž věděli, že zvířata pasoucí se v oblastech, kde rostla tato dřevina, tloustla a jejich srst dostávala lesklý nádech.

Dusík poutající bakterie v jeho kořenech obohacují půdu dusíkem a podporují rakytník v růstu i na nehostinných místech.

Má 10x více vitamínu C než pomeranč a mnoho dalších léčivých. O rakytníku se zmiňuje už tibetské historické dílo „rGyud bzi“ (čtyři knihy lékopisů), od Yu Tuo Yuan Dan Kong Bu, psané mezi 773 – 783 našeho letopočtu.

Účinky rakytníku:

-          celkově posiluje organismus

-          posiluje imunitu

-          látky obsažené v rakytníku obsahují antioxidanty, které brání nádorovým onemocněním

-          pomáhá a posiluje v rekonvalescenci po chemoterapii a ozařování

-          pomáhají s dobrým trávením a správným zažíváním

-          léčí kašel, umožňuje dobré vykašlávání

-          stimuluje krevní oběh

-          rakytníkový olej ze semen má výborné regenerační účinky, podporuje růst tkání, vlasů

-          hojení ran, popálenin, bércové vředy i hemeroidy

-          rakytník má vliv na léčbu akné, ekézmu i lupénku

-          léčí žaludeční vředy

-          pozitivně působí na oční onemocnění, při poškození rohovky, zánětu spojivek

-          listy rakytníku se užívají při revmatismu

-          V lidovém léčitelství Mongolska a celé Sibiře se užívá při léčbě onemocnění plic, jater i

           kloubních onemocněních

-          také je součástí přírodní kosmetiky

-          v tibetské tradiční medicíně patří mezi vysoce efektivní regenerační prostředek, který se

           používá i při intoxikacích a kardiovaskulárních chorobách

-          využívá se při nemocech jako je mužská sterilita, svalová dystrofie a také

-          obsažený Vitamín K ovlivňující krevní srážlivosti

-          dále rakytník obsahuje vitamín B – B1, B2, B6, B3 udržující harmonickou funkci centrální nervové soustavy, B9 (kyselina listová) způsobující syntézu nukleových kyselin, krvetvorbu, růst a vývoj plodu. Vitamín C (kyselina askorbová), tento vitamín se uchovává i v produktech z plodů již vyrobených. Vitamín D přispívá ke správnému růstu a vývoji kostí a zároveň reguluje množství vápníku a fosforu v krvi.  Vitamín E je antioxidantem a ochráncem esenciálních mastných kyselin.

Rakytník má svůj domov v Číně, Mongolsku, Nepálu a Indii.  Až teprve v 21.století se dopstává do Evropy a široce se zde pěstuje. V ČR se pěstuje jako okrasná rostlina. Často ji můžeme vidět růst podél cest a dálnic, kde však není vhodné sbírat plody. V sousedním Polsku je rakytník vyhlášen jako chráněný.

Pěstování:  roste dobře v lehčích půdách vysokým obsahem humózních látek a živin. Na vodu je nenáročný,nesnáší půdy těžké a zamokřené. Rakytník je světlomilný, při zastínění špatně roste a neplodí.Rakytník je plně mrazuodolný až do - 50stupňů. Na tyto teploty je zvyklý ze své domoviny, z hor Nepálu, Mongolska. 

Sklizeň plodů:  ruční sběr je náročný, protože má trnité větve a plody pevně drží na rostlině. Větvičky s plody se mohou ořezat a dát do igelitových tašek a zmrazit. Pak pouhým sklepáním plody opadají a zůstanou v sáčku. Druhý rok však neplodí, protože rakytník plodí na dvouletém dřevě, proto je dobré mít alespoň dvě samice a takto sklízet je ob jeden rok. Anebo otrhávat opatrně každý rok ručně, tato metoda je pracná, ale šetrnější k rostlině.

Využití: 

Rakytníkový sirup: oprané bobule jsou rozmixovány a přecezeny. Slupky jsou dobré sušené jako ovocný čaj. Šťáva s dužninou je po zahřátí (maximálně na 80 °C) smíchána s cukrem. Sirup obsahuje vitamin C, provitamin A, vitaminy skupiny B, vitaminy D, F, K a P, železo a až 10 % oleje. Je používán při žaludečních potížích, chřipce, infekčních onemocněních, při nedostatku vitamínů, v rekonvalescenci a proti jarní únavě. Rakytník podle některých zdrojů posiluje imunitní systém, zvyšuje odolnost proti stresu a působí proti bakteriím a virům.

Rakytníkový likér: Sesbírané plody jsou nakládány do alkoholu na 8 -14 měsíců. Připravený macerát je doslazován. Likér má tmavě hnědou barvu, intenzivní vůni a medovou chuť.

Rakytníkový džem: Z bobulí hlohu jednosemenného (Crataegus monogyna) a rakytníku je doporučován recept kdy džemováním ze směsi 1 kg bobulí hlohu, 1 kg plodů rakytníku řešetlákového, 1 kg cukru, a 1 litru vody je vytvořena výborná marmeláda.

Zdroj textu: BAJER Jiří, JABLONSKÝ Ivan, Rakytník - pěstování a využitíISBN 978-80-7399-516-4  a wikipedia.cz

Váš dotaz Rakytník řešetlákový AROMAT (Hippophae rhamnoides ´Aromat´) - NOVINKA 2017

Vaše jméno, příjmení, firma:*
Váš email:*
Váš telefon:*
Váš dotaz:*
opiště kód:* antispam

Pošlete odkaz svému známénu

Vaše jméno
Váš email
Email Vašeho známého
Opište kód z obrázku antispam
Copyright © www.zivebylinky.cz, provozováno na systému tvorba e-shopu a pronájem e-shopu Shop5.cz

© www.zivebylinky.cz

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   vlastní HTML stránky