Oranžové batáty, Sladké brambory - odrůda Erato Orange (Ipomea batata)

kliknutím zvětšíte
Oranžové batáty, Sladké brambory - odrůda Erato Orange (Ipomea batata)
Oranžové batáty, Sladké brambory - odrůda Erato Orange (Ipomea batata)Oranžové batáty, Sladké brambory - odrůda Erato Orange (Ipomea batata)
ks
Můžete mít již Po 22.4.2024  
Balík do domu - Česká republika Po 22.4.2024
Balík do domu - SLOVENSKOPo 22.4.2024
Osobní odběrPo 22.4.2024
Cena s DPH : 89,- Kč
Cena bez DPH : 79,- Kč
DPH:12 %
Fantastické batáty si konečně můžete vypěstovat na své zahradě, je to nad očekávání velmi jednoduché.

Batáty nebo li sladké brambory si u nás získávají velkou popularitu, byť je znají v jižní Americe po staletí.  Po mnoha dotazech od vás – zákazníků je zařazujeme mezi náš sortiment.

Batáty jsou plody rostliny z čeledi svlačcovitých z povijnice jedlé (Ipomea batatas). Jejich domov můžeme najít v tropické Jižní Americe, kde dorůstají výhony této poléhavé rostliny až pětimetrové délky. Velmi snadno zakořeňují, listy jsou různotvaré, laločnaté. Květy se podobají ozdobným svlačcům.

Hlízy mají různé tvary, podobné normálním bramborám. Jsou však těžší, jedna hlíza se často pohybuje od půl do pěti kilogramů. Pokožka batátů je světlehnědá, žlutohnědá, oranžová, hnědá až fialová. Syrové batáty mají hořkou chuť, proto je upravujeme vařením, kdy se změní na jemnou a nasládlou chuť.

Pěstování:  Navzdory tomu, že pěstování vypadá složitě, je úplně jednoduché. Rostliny se dovedou přizpůsobit každé oblasti, ale vždy poloha musí být slunečná a půda hluboká hlinitopísčitá. Sazenice zasadíme poměrně hluboko vždy do dobře prohřáté půdy a hrůbkujeme je jako brambory. Sázíme je až vždy po zmrzlých. K dosažení dobrého výnosu je důležitá zálivka.

Sklizeň: Hlízy sklízíme až, když vidíme lodyhy zasychat. Je to zhruba koncem září. Batáty vyzdrží v suchém a chladném sklepě i tři měsíce.

Jak upravit batáty:  Batáty mají  o polovinu vyšší nutriční hodnotu než brambory. Před vařením je očistíme a oloupeme. Můžeme je vařit nakrájené na kostky, podusit, zapékat, nebo usmažit jako hranolky. Fantastická je batátová kaše. Nejoblíbenější jsou pečené na plátky a posolené mořskou solí a polité máslem.

Z jedné sazenice můžeme vypěstovat 5-10 kg skvělých batátů.

Batáty jsou teplomilná zelenina, k dispozici od poloviny května - po zmrzlých v našem zahradnictví. Pokud jej tedy objednáte, budou až po 15. květnu. Nedá se to uspíšit, tak prosím na to pamatujte. (pokud budete chtít i jiné bylinky dřív, doporučujeme dvě objednávky anebo počkat na kompletní zásilku). 

Velikost dodávané rostliny:  květináč průměr 9 cm, výška při dodání cca 10-20cm (v závislosti na dodávaném období).

Potřebujete poradit ? Oranžové batáty, Sladké brambory - odrůda Erato Orange (Ipomea batata)

Vaše jméno, příjmení, firma
Váš email
Váš telefon
Váš dotaz
     Více informací




Pošlete odkaz svému známénu

Vaše jméno
Váš email
Email Vašeho známého
Opište kód z obrázku antispam

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace