Pravé japonské wasabi (Wasabia japonica) - NOVINKA JARO 2017

Delikátní japonská bylina konečně k dostání i u nás. Wasabi, asi u kdekdo z nás slyšel výraz této japonské delikatesy. Často, nebo snad ...

zivebylinky.cz

Pravé japonské wasabi (Wasabia japonica) - NOVINKA JARO 2017

kliknutím zvětšíte
Pravé japonské wasabi (Wasabia japonica) - NOVINKA JARO 2017
Pravé japonské wasabi (Wasabia japonica) - NOVINKA JARO 2017 Pravé japonské wasabi (Wasabia japonica) - NOVINKA JARO 2017 Pravé japonské wasabi (Wasabia japonica) - NOVINKA JARO 2017
ks
Cena s DPH : 179,- CZK
Cena bez DPH : 156,- CZK
DPH:15 %
Zobrazit všechny kategorie, ve kterých se položka nachází
Delikátní japonská bylina konečně k dostání i u nás.

Wasabi, asi u kdekdo z nás slyšel výraz této japonské delikatesy. Často, nebo snad ve všech případech se spíše v restauracích a při koupi wasabi produktů setkáváme s náhražkou. Náhražka pravého wasabi se vyrábí z našeho křenu selského, hořčičného semena a zelené přírodní barvy.

Co je tedy pravé wasabi?
Wasabi bylinka je docela nízká rozložitá rostlina, která se pěstuje zejména v Japonsku pro svůj oddenek, který se dále najemno strouhá nebo mixuje.  Ve volné přírodě Japonska můžeme wasabi najít v podrostu stromů a keřů, podél břehů potoků a říček. Roste spíše v chladnějších hornatých oblastech.

Pěstování wasabi v našich podmínkách:  Konečně se tato rostlina dá koupit i u nás a pěstování není až tak náročné. Rostlina je mrazuodolná, ale pouze do cca –12°C. Při mírných zimách by přezimovala se zimním krytem ze slámy či chvojí. Mnohem snadnější je pěstování jako přenosná rostlina. Rostlina vyžaduje větší květináč, kde se může krásně rozrůst, který však umístíme do stinného místa, bohatě stačí když bude svítit sluníčko ráno nebo večer při západu. Na slunci wasabi neprospívá!

Substrát volte humózní, výživný a neustále vlhký. V misce může pořád stát voda. Pokud máte zahradní vodní prvek – jezírko, potůček, můžete květináč postavit na břeh, aby se mírně dotýkal vody. Na podzim přeneseme květináč do krytého prostoru. Teplota stačí okolo 8-12°C.  Právě zde nastává změna – oproti jiným přenosným rostlinám.  Jiné rostliny zazimujeme a s mírnou zálivkou přezimujeme. Wasabi naopak v zimě, v našem krytém prostranství začne růst. Je to dáno nízkými teplotami a malým množstvím světla.  Je to podobné jako ve své japonské domovině.  Přes zimu vytvoří wasabi krásné listy a začnou narůstat oddenky, pro které rostlinu pěstujeme. Substrát v květináči udržujeme stále vlhký.

Jak používat pravé wasabi: Oddenek wasabi se odřízne i s listy, ty jsou výtečné v salátech nebo jako zeleninová příloha k masu. Mladé listy uprostřed listové růžice jsou jemné, velmi mírně ostré – třeba jako řeřicha. Starší větší listy jsou kořeněné a velmi pikantní. Oddeněk se umyje a může se strouhat nebo mixovat na pastu. Protože se velmi rychle uvolňují aromatické látky, strouháme jen tolik, kolik zkonzumujeme. Zbytek oddenku zabalíme do fólie do lednice, jako křen nebo zázvor. Nastrouhaná hmota je velmi jemná, světle zelené barvy a velmi velmi ostré chuti! Chuť ostrosti se po polknutí rychle ztrácí, není to jako u feferonek. Máme tedy vyrobené pravé domácí „Oroshi Wasabi“ – tedy pravé japonské wasabi. Můžeme tak překvapit přátele a připravit delikátní pokrmy.

Použití tedy známe – veškerá japonská kuchyni nepostrádá wasabi. Může se dochutit dušené maso se zázvorem, mungo klíčky. Můžeme dochutit basmati rýži. Samozřejmě sushi se neobejde bez wasabi. Obzvlášť vynikne v kombinaci se sojovou omáčkou. 

U nás doma, když používáme sojovou omáčku, tak jedině japonskou.  Pokud to nemáte daleko do Vídně, bez problému je seženete na trhu Naschmarkt.

Wasabia má také léčivé účinky: 

- obsahuje  glukosinoláty, které jsou účinné v prevenci proti nádorovým

   onemocněním a zastavují toxické účinky chemoterapie

-  posilují imunitní systém, působí jako silný antioxidant

-  wasabi je také silné přírodní antibiotikum

-  látky z wasabi působí jako antikoagulant, mohou být používány k prevenci mozkových příhod a     infarktu, brání osteoporóze.

Wasabia se v Japonsku pěstuje už od 9.století. V tamním lidovém léčitelství je používána od nepaměti. Wasabia patří téměř na denním pořádku japonského jídelníčku. Stejně jako Japonci užívají ženšen pětilistý (Jiaogulan).  Japonci jsou jediný dlouhověký národ na světě, věk nad 100 let není ničím výjimečným.  Poptávka po wasabi je velmi velká. Pěstování protože je specifické nestačí pokrýt poptávku, proto wasabi patří mezi nejdražší koření. 

VELKÉ SILNÉ SAZENICE - květináč pr. 12 cm

Váš dotaz Pravé japonské wasabi (Wasabia japonica) - NOVINKA JARO 2017

Vaše jméno, příjmení, firma:*
Váš email:*
Váš telefon:*
Váš dotaz:*
opiště kód:* antispam

Pošlete odkaz svému známénu

Vaše jméno
Váš email
Email Vašeho známého
Opište kód z obrázku antispam
Copyright © www.zivebylinky.cz, provozováno na systému tvorba e-shopu a pronájem e-shopu Shop5.cz

© www.zivebylinky.cz

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace