Kulinářská šalvěj ´Culinaria´ (Salvia officinalis ´Culinaria´)

Šalvěj je všestranná bylina a nesmí chybět v žádném záhonu. Odrůda Culinaria je vyšlechtěna spíše pro kulinářské umění, než pro ...

zivebylinky.cz

Kulinářská šalvěj ´Culinaria´ (Salvia officinalis ´Culinaria´)

kliknutím zvětšíte
Kulinářská šalvěj ´Culinaria´ (Salvia officinalis ´Culinaria´)
ks
Cena s DPH : 49,- CZK
Cena bez DPH : 43,- CZK
DPH:15 %
Zobrazit všechny kategorie, ve kterých se položka nachází
Šalvěj je všestranná bylina a nesmí chybět v žádném záhonu. Odrůda Culinaria je vyšlechtěna spíše pro kulinářské umění, než pro čaje.

Obsahuje menší množství látek - zejména salviolu, než má základní šalvěj lékařská.

Čaje se s ní mohou připravovat, ale mnohem užitečnější je právě v kuchyni. Má dekorativnější listy, které jsou zaoblené. Uplatní se zejména v rybích pokrmech a zvěřině.

Šalvěj pochází z oblasti středomoří a je známá již více než tisíc let. Kvete v období června a července, kdy jsou vidět květy modrofialového zbarvení. Celá rostlina má velmi specifickou vůni. Pěstujeme ji jako trvalku na slunečném místě nebo v květináčích na venkovním parapetu, snáší mráz do minus 30 stupňů.

V případě, že hodláte využít léčebných účinků šalvěje, myslete na skutečnost, že je třeba dodržet její vhodné množství. Silice obsažené v jejím extraktu mohou totiž ve vyšších dávkách vyvolat křeče. Bývá doporučováno dopřávat si maximálně dva šálky jejího nálevu denně a neužívat ji dlouhodobě. Využití v léčbě najde především nať a listy rostliny. Z hlediska obsažených látek jsou pro léčbu podstatné silice (salviol, cineol a thujon), které mají protizánětlivé a baktericidní účinky. Dále jsou v ní obsaženy třísloviny, hořčiny, saponiny, glykosidy, vosky, aminokyseliny, vitamin C aj. Jejich účinků lze využít vnitřně i zevně.

Použití:

Využití šalvěje je opravdu mnohostranné. Užívá se pro své účinky léčebné, uplatnění nalezla i v kosmetickém průmyslu, v parfumerii a dříve se používala i jako přísada do piva či vína. I dnes však najde svou roli v kuchyni při kořenění jídel. Pokud hovoříme o šalvěji lékařské (Salvia officinalis), je řazena do čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae) a můžeme ji znát též pod názvem babské ucho.

Vnitřní užívání:

V trávícím ústrojí působí šalvěj proti nadýmání a zvyšuje množství vylučované žluče. Čaj ze šalvěje odstraňuje noční pocení, pomáhá při pracovní přetíženosti a při působení stresu. U kojících žen pomáhá snížit nadměrnou tvorbu mateřského mléka, pomáhá při nepravidelné menstruaci. Díky jejímu působení oživuje krevní oběh a zlepšuje činnost nervové soustavy.

Zevní užívání:

Šalvěj se dá použít též jako kloktadlo, kdy pomáhá v boji s angínou, při bolestech zubů či při výskytu aftů v dutině ústní. Lze ji též použít při zvýšené krvácivosti dásní. V kožním lékařství se užívá ve formě obkladů k hojení jizev a posílení kůže.

Šalvěj je pro své účinky přidávána např. do zubních past, ústních vod, mýdel, šampónů, krémů a různých hojivých mastí. Jelikož  působí proti pocení, využívá se k výrobě antiperspirantů. Dezinfekční a stahující účinky jsou využity v čistících a zklidňujících pleťových vodách či přísadách do koupele. V potravinářství je šalvěj součástí bonbónů, žvýkaček a léčivých pastilek.

Pokud chcete šalvěj použít jako koření, myslete na její výraznou vůni. Užívá se tedy jen v malém množství, aby nepřehlušila vůni samotné potraviny. Vhodná je k ochucení pokrmů z ryb, zvěřiny, vepřového či skopového masa. Používáme ji čerstvou, sušenou nebo i ve formě umletého prášku. Nejen však, že jejím použitím zvýrazníme chuť jídla, ale také podpoříme naše zažívání.

Váš dotaz Kulinářská šalvěj ´Culinaria´ (Salvia officinalis ´Culinaria´)

Vaše jméno, příjmení, firma:*
Váš email:*
Váš telefon:*
Váš dotaz:*
opiště kód:* antispam

Pošlete odkaz svému známénu

Vaše jméno
Váš email
Email Vašeho známého
Opište kód z obrázku antispam
Copyright © www.zivebylinky.cz, provozováno na systému tvorba e-shopu a pronájem e-shopu Shop5.cz

© www.zivebylinky.cz

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace