Gurmánský tymián (Thymus citriodorus ´Donne Walley´)

Gurmánský tymián má své hlavní využití v kuchyni. Fantasticky se uplatní ve Středomořské kuchyni. Rod Thymus obsahuje dle některých ...

zivebylinky.cz

Gurmánský tymián (Thymus citriodorus ´Donne Walley´)

kliknutím zvětšíte
Gurmánský tymián (Thymus citriodorus ´Donne Walley´)
ks
Cena s DPH : 49,- CZK
Cena bez DPH : 43,- CZK
DPH:15 %
Zobrazit všechny kategorie, ve kterých se položka nachází
Gurmánský tymián má své hlavní využití v kuchyni. Fantasticky se uplatní ve Středomořské kuchyni.

Rod Thymus obsahuje dle některých zdrojů 40 – 50 druhů, dle jiných až 400 druhů, kdy je započítáno i značné množství kříženců. Největší druhovou rozmanitost lze nalézt ve Středomoří, ale tymiány a mateřídoušky jsou rozšířeny v celé Evropě, severní Africe a Americe, Asii.

Stejně jako jiné byliny, tak i zde zejména mateřídoušku provází dlouhá historie jejího používání a je opředena mnoha pověrami. Rodové jméno Thymus je odvozeno od řeckého slova „thumos“ ( vůně) , nebo „thymos“ ( odvaha). Staří Egypťané používali mateřídoušku k balzamování zesnulých, římští vojáci se koupali ve vodě s mateřídouškou, aby získali odvahu a sílu. Mateřídouška byla první rostlinou uvedenou na středověkém seznamu posvátných magických bylin. Byla používána do kadidla na vykuřování, připravoval se z ní posilující nápoj. Věřilo se, že snítka této byliny zažene noční děsy, pomáhá lidem spatřit skřítky, napomáhá pevnému zdraví a ženy činí neodolatelnými. Mateřídouška i tymián nabízí díky své druhové různorodosti nejen užitek, ale také působí velmi dekorativně v zahradních výsadbách, skalkách, bylinkových záhonech nebo nádobách. Zvlášte mezi mateřídouškami můžeme nalézt druhy a kultivary, které jsou půdopokryvné (pouze 5 cm vysoké kompaktní polštáře), jiné vytvářejí kompaktní keříky vysoké 15 – 20 cm, výjimkou není ani pestré zbarvení listů, tzv. panašování, jež vytváří zajímavý barevný kontrast ve výsadbách. Na jaře až začátkem léta se pak můžeme těšit z velkého množství drobných medonosných květů, které mnohdy dokáží překrýt samotnou rostlinu. Jejich barva je dle kultivaru bílá, odstíny růžové až po purpurovou.

Pokud zatoužíme pěstovat tymián nebo mateřídoušku, musíme vzít na vědomí, že vyžadují slunné stanoviště a na živiny spíše chudou, sušší, hlinito – písčitou zeminu. Neprospívají v půdách těžkých, sléhavých a vlhkých. Nemáme-li na zahradě vhodné půdní podmínky, můžeme je před výsadbou upravit vytvořením drenážní vrstvy z kamínků pod rostlinou a přidáním písku do substrátu.

Po odkvětu je vhodné provést zpětný řez (u keříkově rostoucích druhů) a zakrátit výhony na třetinu délky. Podpoří se tak rozvětvení a pěkný kompaktní vzrůst. Všechny druhy rodu Thymus jsou v našich podmínkách plně mrazuvzdorné.

Použití:

Tymián patří mezi nejstarší užitkové rostliny a první údaje o jeho pěstování pochází z období kolem roku 3000 př. n. l. V lidové medicíně byl hojně doporučován proti mnoha chorobám. Tymiánem byly a jsou léčeny choroby dýchacího a trávicího traktu, nachlazení, angína, bronchitida, bolesti hlavy, cukrovka, revmatismus, chudokrevnost, ale také rakovina, bradavice nebo hadí uštknutí. V trávicím ústrojí likviduje bakterie streptokoky, stafylokoky, salmonelly. Již staří Řekové znali antiseptické účinky thymolu, který je obsažen v silici z tymiánu. Thymol je dodnes používán ve farmaceutickém průmyslu, kde je přidáván do ústních vod, kloktadel, zubních past a kapek proti kašli.

Mnohem známější je však použití tymiánu k dochucení pokrmů, kdy je zejména v evropské kuchyni takřka nepostradatelným kořením. Středomořská jídla by se bez tymiánu obešla pouze stěží, obsahuje jej proslulý „bouquet garni“ (svazek různých druhů koření). Tymiánem se ochucují např. polévky, omáčky, pomazánky, všechny druhy masa, zelenina, sýry, olivy, pečivo. Zajímavostí je, že tymián neztrácí delším vařením aroma a chuť, jako je tomu u většiny bylinek. V lidovém léčitelství byla a stále je mateřídouška doporučována na léčbu chorob dýchacích cest a trávicího traktu. Zevně užívaná léčí otoky, dermatózy, akné. Silice je součástí léčebné kosmetiky a žaludečních likérů. Zvláště mateřídouška citronová je vhodná k přípravě chutného čaje, polévek, smetanových omáček, sladkých pokrmů a ryb. Listy lze dochutit sýry nebo vařené brambory.

Váš dotaz Gurmánský tymián (Thymus citriodorus ´Donne Walley´)

Vaše jméno, příjmení, firma:*
Váš email:*
Váš telefon:*
Váš dotaz:*
opiště kód:* antispam

Pošlete odkaz svému známénu

Vaše jméno
Váš email
Email Vašeho známého
Opište kód z obrázku antispam
Copyright © www.zivebylinky.cz, provozováno na systému tvorba e-shopu a pronájem e-shopu Shop5.cz

© www.zivebylinky.cz

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace